Κρεμμύδι…

Το κρεμμύδι, εκτός ότι χρησιμοποιείται στις περισσότερες συνταγές της μαγειρικής και δίνει τη χαρακτηριστική του γεύση και τη νοστιμιά του…είναι πολύ σημαντική και η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η κουερσετίνη με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι γνωστή, επίσης, η αντικαρκινική του δράση και η προστασία που προσφέρει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η περιεκτικότητα του σε θερμίδες είναι 40 kcal/ 100 gr και η περιεκτικότητα του σε νερό ανέρχεται στα 89.11%. Τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία του είναι τα παρακάτω :

Υδατάνθρακες: 9.34 gr

-Σάκχαρα: 4.24 gr

  • Σουκρόζη : 0.99 gr
  • Γλυκόζη : 1.97 gr
  • Φρουκτόζη : 1.29 gr

-Φυτικές ίνες: 1.7 gr

Λίπη: 0.10 gr

Πρωτεινη : 1.10 gr

Βιταμίνες

Βιταμίνη Β1(Θειαμίνη): 0.046 mg

Βιταμίνη Β2(Ριβοφλαβίνη): 0.027 mg

Βιταμίνη Β3(Νιασίνη) : 0.016 mg

ΒιταμίνηΒ6 : 0.120 mg

Παντεθονικό οξύ : 0.123 mg

Βιταμίνη Ε ( Α-τοκοφερόλη) :  0.02 mg

Βιταμίνη Κ : 0.4 mg

Φολικό οξύ : 19 mg

Βιταμίνη C : 7.4 mg

β-καροτίνη : 1 mg

Χολίνη : 6.1 mg

Βεταίνη : 0.1 mg

Ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο : 23 mg

Σίδηρος : 0.21 mg

Μαγνήσιο : 10 mg

Φώσφορος : 29 mg

Ποτάσσιο: 146 mg

Νάτριο : 4 mg

Ψευδάργυρος : 0.17 mg

Μαγγάνιο : 0.129 mg

Σελήνιο : 0.5 mg

Χαλκός : 0.039 mg

Πηγή : USDA nutrient database

 

Καλλιεργώντας το βιολογικά στο κήπο μας ή σε μια ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας,  το κρεμμύδι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις :

  • Χρειάζεται μια ηλιαζόμενη ή ημισκιερή θέση
  • Ελαφρυ χώμα, πλούσιο σε οργανικές ουσίες με καλή αποστράγγιση. Οπότε, επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με τύρφη, άμμο και περλίτη και κομπόστ για τα θρεπτικά συστατικά του.
  • Αν η σπορά γίνει σε σπορέιο, φυτεύουμε σε βάθος 1 cm και όταν τα νεαρά φυτά μας φθάσουν σε ύψος τα 15 cm, είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφύτευση στο παρτέρι.  Τα μεταφέρουμε στο παρτέρι και φυτεύουμε σε σειρές με απόσταση μεταξύ τους τα 20-30 cm και σε κάθε σειρά, το κάθε φυτό 10-15 cm. Αν φυτέψουμε κατευθείαν στο παρτέρι ή σε ένα σημείο του κήπου τηρούμε τις ίδιες αποστάσεις.
  • Πότισμα συχνό με μικρές ποσότητες νερού, έτσι ώστε να μη στεγνώσει το έδαφος.
  • Η συγκαλλιέργεια του κρεμμυδιού με αλλά λαχανικά βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη τους, αλλά και στη φυτοπροστασία τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *